Grafisch design - achtergrond

Zoals bij elk talent, zag je het al als kind

De moeder van Sebas heeft het vaak nog over de tekenwedstrijden die Sebas niet alleen meedeed als kind, maar ook won. Toen was het een hobby, later werd het een studierichting. In het middelbaar reeds ‘grafisch ontwerp’ gestudeerd en de laatste jaren van de middelbare school maakte hij de keuze om zich verder te ontwikkelen in Printmedia. Hij wilde namelijk meer bijleren over de technische kant van grafisch ontwerp en hij al verder stond in design (waaronder Photoshop) dan de lessen die hij op dat moment kreeg.

Inventief, pro-actief en creatief

Sebastian vertelde vervolgens over zijn leerkrachten in de laatste jaren van het middelbaar, die er vaak niet waren. Daarom had zijn klas van 4 studenten (ja, drukker is een uitstervend ras) erg vaak studie. De spelletjes die ze in het begin deden waren ook maar even leuk, dus Sebas ging zelf op zoek naar nieuwe zaken om te leren. Zo kwam hij tijdens een van de studie-uren een leerkracht tegen die zelf bezig was met drukken. Sebastian vroeg aan die leerkracht om hem de werking van de gebruikte machine uit te leggen. Het duurde niet lang vooraleer Sebas die machine onder de knie had. De leerkracht kon hem al na een paar oefensessies alleen laten en zo vulde Sebas pro-actief zijn studie-uren op.

Omwille van de ervaring die hij opdeed en de omgeving waar ze zaten (Turnhout) was de keuze voor hun eindwerk vrij snel gemaakt: ze zouden met hun projectgroep speelkaarten van nul ontwerpen, drukken en afwerken. Enkele leerkrachten van de school werden logischerwijs de Boer, de Dam en de Heer (en er was ook een Joker, hoor!) van het kaartspel. Cartamundi, dé referentie als het aankomt op speelkaarten en gevestigd in Turnhout, kreeg de ontwerpen te zien en ze waren zo onder de indruk dat Sebas en zijn groep gratis speelkaartpapier kregen van het bedrijf. Daarop konden ze hun kaarten drukken en later, om het speelbaar te maken, lakken.

Terug naar de roots

De Photoshopskills die bij Sebastian altijd aanwezig waren brachten hem in het Hoger Onderwijs (Cross-media Ontwerp) op een kruispunt in zijn leven. Hij kreeg al verschillende opdrachten aangeboden om te ontwerpen en foto’s te bewerken voor een heleboel vrienden en kennissen. Hands-on ervaring woog na verloop van tijd door en hij koos voor zijn zelfstandige activiteit en zijn eigen brand verder te ontwikkelen. Vandaag zijn we enkele jaren en enkele honderden ontwerpen verder en kan je nog steeds een leercurve waarnemen in de werken van Sebas. Hij is immers erg leergierig en probeert zich elke dag verder te ontwikkelen door nieuwe ervaringen op te doen, nieuwe uitdagingen aan te gaan en nieuwe technieken te hanteren.

– – –
Geschreven door Cédric